Överlägg

Bästa sallader till grillad kött

Sommartid är grilltid över så gott som hela jorden. Och naturligtvis vill man få en sommarsallad tillsammans med sina hamburgare och korv. Det är förståeligt med tanke på att under sommaren kan man hitta fina färska frukter och grönsaker. Givetvis finns det också många sorters sallader att välja mellan. Så det går bra om man vill prova på en ny sort.

Medelhavs sallader

En traditionell grekisk sallad är en klassiker för varma sommarkvällar. Den är gjord med tomater, gurka, rödlökar, svarta oliver och fetaost med en dressing av olivolja och oregano. Och det bästa är att det kan göras i förväg så det finns mer tid för självaste grillning. Tabbouleh är en annan klassisk sallad, den här gången från Mellanöstern, som fungerar bra med grillfest. Den är gjord av kokt bulgur med bladpersilja, finhackade rödlökar och tomater med salt, peppar, citronsaft och olivolja. Man kan byta ut rödlökar för salladslökar.  Det också kan innehålla hackade färska myntablad och gurka.

Med grillad aubergine och spenat sallad kan man grilla huvudingrediensen tillsammans med köttet. Och det passar bra om det finns veganer eller vegetarianer på festen. Salladen är gjort av soltorkade tomater, schalottenlök eller salladslök, tillsammans med färska mint, oregano och persilja. Salladsdressingen är gjord av vitlök, tahini, senap, rökt paprika, citronsaft, olivolja, salt och peppar.

Pasta och potatis sallader

Pastasallad kan vara bra men om man lagar dem under sommarhalvåret är det viktig att hålla dem väl kylda. Bakterier lätt kan växa i majonnäs, crème fraiche och andra mejeriprodukter som används för salladsdressing och det kan orsaka matförgiftning. Under de varma sommarmånaderna är när de flesta har grillfest. Och ofta sätter man ut andra maträtter på bordet medan köttet fortfarande stekas på grillen. Men det går bra att laga pastasallad med olivolja och vinäger dressing istället.

Tyska potatissallad med honung och senapsdressing är ett bra mejerifritt alternativ. Fasta potatis kokas i saltvatten och kombineras sedan med hackad röd paprika, schalottenlök och selleri. Förutom de huvudingredienser innefattar honung senapsdressing salt, rödvinsvinäger, peppar och vitlökspulver.

Kålsallader

Kålsallad är en sommarklassiker. Oavsett om den är gjord av vitkål eller rödkål, förblir kålsallad spröd även under varma, fuktiga sommardagar. Samtidigt behöver man inte vara oroad över bakterietillväxten i maten eftersom syrliga maträtter håller sig fräsch längre. Och varför inte prova med kinakål för något nytt? Rödkålssallad med sesamolja är ett annat mejerifritt alternativ. I detta recept blandas krossad rödkål med en dressing av sambal oelek, socker, limejuice, rödvinsvinäger, salt och sesamolja. Den är sedan garnerad med sesamfrön. Detta gör en kryddig smaksatt sallad som passar bra tillsammans med grillat kött.För en asiatisk inspirerad sallad kan man blanda strimlad kål och morötter tillsammans med hackad paprika, salladslök och koriander med en dressing av tahini, limesaft, rödvinsvinäger, sojasås, socker, sesamolja, tabascosås, ingefära och vitlök. För en annan kryddig sallad prova på ensalada chilena från Sydamerika. Denna sallad innehåller stark paprika tillsammans med lök, tomater, koriander och olivolja.Kryddig eller inte en fin, krispig sallad är en bra sidorätt för alla grillfest. Och tänk vad roligt det är att prova på några nya sorter. Så varför inte vara modig och servera en kryddig sallad vid nästa grillfest?