Överlägg

Bästa tillbehör till grillat kött

Snart är det dags att börja damma av grillen och bjuda in gästerna till en härlig grillkväll med god mat och smakrika drycker. Att grilla ett perfekt kött är en konst i sig.

Men vilka tillbehör som man kombinerar det grillade köttet med är minst lika viktigt. Vill man dessutom ha ett riktigt saftigt och smakrikt kött är det viktigt att man marinerar det minst några timmar innan för att oljan, kryddorna och de tillsatta ingredienserna ska blandas samman ordentligt och därmed ge mer smak till köttet man grillar. Utöver detta är det också nödvändigt att man anpassar vilken typ av kött och tillbehör man grillar beroende på situationen. Om man lyckas kombinera köttet med rätt tillbehör och dessutom använder sig av rätt verktyg och marinad får man ett slutresultat som är perfekt, balanserat och väl sammansatt.

Vad man ska tänka på när man grillar tillbehör

Om man grillar för ett större sällskap är det såklart en fördel om man grillar lite olika tillbehör för att alla ska ha någonting att äta. Men också att maten är anpassad för flera dieter så försök att förutom ett smakrikt kött även grilla någonting som passar veganer eller vegetarianer beroende på hur sällskapet ser ut. Men de inbjudna behöver inte vara vegetarianer för att uppskatta ett bra grönsaksspett, grillad ost eller inlindad sparris. Att kombinera köttet med grillade grönsaker är helt enkelt en kombination som går hem hos alla. Oavsett vilken diet man har och tillbehören kombineras med fördel tillsammans med ett krispigt och nybakat bröd eller potatissallad. Men valet av tillbehör kan såklart variera kraftigt beroende på vilka som ska äta maten. Det viktigaste man ska tänka på är helt enkelt att man anpassar valet för att passa alla i sällskapet. Dessutom är det viktigt att man sedan planerar och överväger hur lång tid alla ingredienser ska vara på grillen. Eftersträva att servera allting samtidigt för att köttet inte ska bli kallt medans man tillagar tillbehören eller för att undvika att osten blir för stabil och därmed mer gummiaktig. Börja därför med att lägga på köttet då det oftast kräver en lite längre tillagning och lägg sedan på resten av tillbehören undan för undan beroende på hur länge de bör tillagas. Grillar man för vegetarianer eller veganer är det såklart också viktigt att man använder enskilda redskap och spett för detta och inte blanda kött med grönsaker. En fördel är om man har en mindre grill för tillbehören och en större för köttet. Olika grillar ger lite olika smaker på köttet. Kolgrillar ger till exempel köttet en helt annan yta medans elektriska grillar visserligen inte ger köttet den bästa grillsmaken men är däremot enklare att hantera och det är svårare att man råkar bränna köttet eller tillbehören på gallret.

Bästa tillbehören för kött

Tillbehören bör anpassas efter vilket typ av kött man väljer att grilla. En smakrik stek kan till exempel kombineras med potatismos, potatissallad eller grillade sparrisar. Ett kycklingbröst kombineras istället bättre med lite mer smakrika tillbehör som en mer kryddig sås eller bulgursallad.Tillbehören är helt enkelt en smaksak. Så anpassa valet efter egna smaklökar och sällskapet. Dessutom kan man anpassa valet beroende på vilken dryck som man har planerat att servera under kvällen.