Överlägg

BBQ sås och annat smarrigt till kött

Att äta kött som det är kan bli riktigt torrt och tråkigt. Därför kan man piffa till köttet med exempelvis BBQ sås, röror, salsor eller annat gott. Det är enkelt att fixa till det själv. Vill man inte göra det själv går det att hitta goda BBQ såser, röror och annat smarrigt ute i matvarubutikerna. Det är bara att prova sig fram bland såserna och de andra tillbehören från de olika tillverkarna.

BBQ sås och annat smarrigt till kött
BBQ sås och annat smarrigt till kött

Tillbehör som såser eller vad man nu väljer kan verkligen kan lyfta vilket grillat kött hur mycket som helst. Oavsett om tillbehöret serveras kallt eller varmt gör det skillnad och maten smakar så mycket bättre. En läcker BBQ sås eller annat gott är väldigt lätt och smidigt att bland ihop själv, vilket innebär också att man alltid vet vilka ingredienser det är i tillbehören som serveras till köttet. Köper man ett färdigt tillbehör i butiken vet man inte alltid vilka ingredienserna är.

God BBQ sås

Det går att hitta en uppsjö av smarriga recept på BBQ såser på nätet. Sedan får man prova sig fram för att hitta sin favoritsås. Ett gott recept på en välsmakande BBQ är detta. Häll i ca 1 matsked olivolja i en gryta och värm. Tillsätt 1 hackad chilifrukt (torkade eller färsk), 1 finhackad vitlöksklyfta och 1 halvt skalat äpple i den heta oljan och fräs på. Efter att ingredienserna ha fräst 1 liten stund tillsätts 1 deciliter muscovadosocker, 1 deciliter rödvinsvinäger samt 1 ½ tomater som är passerade. Koka sedan i cirka 15 minuter tills allt har blivit mjukt. Därefter kan man mixa såsen med en stavmixer om man vill ha BBQ såsen slät och fin, tillsätt salt efter smak. Därefter är såsen klar och kan serveras både kall och varm som tillbehör till grillat kött eller annat gott som man vill äta.

Grilla på bästa sättet

Det är finns många olika sätt att grilla på, men för att köttet ska bli godast gäller det att framför allt ha goda råvaror och en god BBQ sås. Oavsett om man grillar med kol, briketter eller gas, finns det en sak som ser till att köttet lossnar från benet samt blir saftigt och mört. Locket är nyckeln till detta! Tillagas köttet mellan låg och hög värme, indirekt eller direkt, så är det locket som är nyckeln till sin framgång till det perfekta grillade köttet.

Grilla på bästa sättet
Grilla på bästa sättet

Köttet penslas först med en BBQ sås om det är en lite rökig smak som önskas och läggs därefter på gallret. Sedan lägger man på locket. Det suveräna med locket är att maten blir tillagat jämt och köttet blir inte uttorkat. Värmen kommer att stiga upp underifrån gallret mot locket som reflekterar värmen direkt ner på matet. Detta innebär att köttet och de andra tillbehören kommer att tillagas och smaksatt både ovan- och uppifrån.

Ännu en sak till varför ett lock är bra är att röken stannar kvar runt om det grillade och kommer ge revbensspjällen, kycklingvingarna eller kotletter en extra BBQ arom. Vill man smaksätta röken kan flis från olika träsorter tillsättas på glöden. När grillningen är klar kan det grillade avnjutas tillsammans med goda tillbehör, samt den hemlagade BBQ såsen för att piffa till maten ytterligare.