Överlägg

Den perfekta grillkvällen

Kolgrillar finns i alla former och storlekar och till nästan alla prispunkter, och du kan till och med hitta dem i mataffären under högsäsong. De tar lite mer tid att rengöra än en gasgrill, och att tända dem, antingen med kol eller briketter, kan träna. Men belöningarna är djupt smakrika. Den grundläggande förutsättningen för en kolgrill är alltid densamma. Du bygger en koleld i botten av grillen, lägger ett galler ovanpå den och börjar sedan arbeta. Se till att lämna en del av din grill fri från kol så det finns en rastzon för maten som lagas för snabbt.

Det bästa sättet att bygga upp en eld i din grill är att använda det som kallas en skorstensstartare: en stålcylinder med ett galler inuti botten och ett kraftigt handtag på sidan. Lägg två ark med vadad tidning under gallret och fyll sedan toppen av cylindern med kol. Lägg förrätten i din grill och tänd tidningen. När lågorna slickar ut från toppen och allt kol är tänd, häll försiktigt kolen i grillens botten. Har du ingen skorstenstarter? Använd tändvätska. Bygg en hög kol som är ungefär lika stor som en skokartong i botten på din grill, applicera tändvätska på högen och elda den försiktigt. När allt kol är tänd, använd din grillborste eller en spatel för att raka högen på plats.

Kolen

Briketter, den vanligaste formen av kol i USA, är enhetliga kuddar av krossat kol. De brinner jämnt och håller ganska länge och är ett bra val för att grilla mat som tar ett tag att laga mat och som en bas för indirekt matlagning. Att lägga till en handfull eller två vattenindränkta flisar till en eld med kolbriketter är ett utmärkt sätt att lägga till rök i ett recept som kräver indirekt matlagning. Kolbriketter med “snabb belysning” inkluderar ett vax eller en accelerator som gör att de kan tändas utan skorsten eller tändvätska. Vissa tycker att de tillför maten en obehaglig smak.

Kolen
Kolen

Klumpkol, som är nästan rent kol, säljs i bitar som tänds snabbt och brinner vid mycket höga temperaturer, vilket gör det perfekt för biffar och hamburgare. Nackdelen med klumpkol är att den höga värmen inte håller särskilt länge. Fönstret för matlagning över en het eld av klumpkol är litet. Om du lagar mat med indirekt värme, eller vill laga något över en direkt eld under en längre tid, kan kolbriketter vara ett bättre val.

Vad ska man tillaga på en kolgrill

Matlagning på en kolgrill ger en omöjligt rik, rökig smak. Ingenting slår en god biff tillagad till en djup bränning på en kolgrill. Bone-in kött klarar sig bäst över kolen, men skäm dig inte från en hel fisk eller skivad zucchini i en grillkorg om du föredrar det. Och glöm inte glädjen i en eldslickad sommarburgare. Det finns många andra sätt att grilla på tex gasolgrillar som vuxit i popularitet, men detta är en kortare artikel där vi valt att redogöra för kolgrillen som fortfarande är det med populära grillsättet på marknaden.