Överlägg

Gourmetmat i Italien

Ända sedan min stallkompis för många år sedan åkte på en rid- och vinresa i Italien så har jag velat uppleva gourmet-landet Italien. När möjligheten äntligen kom så var det med en reskamrat som inte kunde rida på grund av allergi mot hästar så blev alternativet en vin- och matresa istället. Vi bestämde oss också för att för att göra det i vår egen takt och utan något resebolag involverat.

Efter en helkväll med vin, italienskt naturligtvis, så kunde vi planera vår resa i stort. Eftersom vi inte ville spika varje dag exakt utan bara ha planer i stort så kollade vi vilka saker som vi var tvungna att boka innan och så gjorde vi det. Guidning på vingård med sexrätters middag på närliggande slott var en sån sak som vi var tvungna att boka. Även matlagningskursen där vi skulle få lära oss att tillverka pasta var en sån aktivitet vi bokade innan.

Italiensk vin
Italiensk vin

Planering är kul

Några av våra nätter på airbnb bokade vi innan, de nätter vi visste vart vi skulle stanna över. Även hyrbilen bokade vi innan så att vi kunde hämta den direkt på flygplatsen.

Det skulle bli första gången i Italien för oss båda så det var verkligen spännande. Vi hade hört att vår eller höst skulle vara de bästa årstiderna att åka så vi valde att åka i slutet av april.

En av de saker vi såg fram emot mest var dygnet vi skulle spendera på en bondgård där vi skulle få tillbringa tiden med familjen och deras kock. Kocken använde sig enbart av produkter från gården, allt från örter till ägg, grönsaker och kött. Ja faktiskt även olivoljan och vinet var från gården. Vilken upplevelse!

Både jag och resesällskapet Peter är ostälskare av stora mått, därför var ett besök i ett mejeri i Reggio Emilia där de tillverkar äkta parmesanost. Vi spenderade natten på ett pensionat i utkanten av Bologna. Eftersom osttillverkningen skulle starta klockan åtta på morgonen efter och vi hade en timme att köra dit så klev vi upp väldigt tidigt. Värdarna på pensionatet fixade dock så att vi fick en härligt frukost tidigt på morgonen, men det var inte allt, de skickade även med en matkorg med nybakt bröd som var krispigt och segt på utsidan men med en fantastisk mjuk och fluffig insida. Till det hade de fyllt en miniflaska med fräsch olivolja, lufttorkad skinka och en bit ost. Vilken service säger jag bara!

Ost är gott

Vi skulle sedan vara med på en osttillverkningstur hos licensierade Parmigiano Reggiano-tillverkare. Där fick vi vara med i alla osttillverkningsmoment från bearbetning av mjölken i kärlen, formningen av ostmassan, saltningen och sedan åldringsprocessen i de fotovänliga osthjulen. Givetvis köpte vi på oss en massa godsaker innan vi lämnade stället för dagen. Men innan dess bjöds vi på en smakupplevelse utöver det vanliga när de bjöd på ost- och vinprovning med bara lokaltillverkade råvaror.

Osttillverkningstur
Osttillverkningstur

Mätta, glada och nöjda åkte vi tillbaka till pensionatet från kvällen innan. Där spenderade vi ännu en mysig natt eftersom vi skulle lära oss göra hemlagad pasta i Bologna dagen efter.

Det var riktigt spännande att lära sig, att det fanns så mycket teknik i pastatillverkning hade vi aldrig kunnat gissa. Kvalitén på råvarorna var dock det viktigaste, att de var av hög kvalitet. På väg tillbaka från kursen så bestämde vi oss direkt för att köpa en riktig pastamaskin. För pastatillverkandet skulle fortsätta hemma, tänkte vi.

Många intryck

Ibland var det nästan för mycket av allt det goda och vackra att ta in. Exempelvis om man spenderat förmiddagen på en fantastisk gourmet-gård, där de tillverkar de bästa av delikatesser, placerat i ett otroligt vackert landskap. Om man då visste att kvällen skulle spenderas på en vingård med middag på slottet, ja då kunde jag känna att man nästan blev mättad. Inte att det blev för mycket utan svårt att ta in allt det vackra och fantastiska som jag alltid drömt om att få göra. Därför blev min räddning mobilen. Kanske inte på det sätt man kan tro, men jag hittade ett sätt att rensa hjärnan och alla känslor genom att spela lite på  PokerStarsCasino och Megaspel. Faktiskt har spel den effekten på mig att den liksom kopplar bort alla tankar och känslor för en stund och efter det är jag nollställd och redo för nya upplevelser! Det blev min melodi under resan.

Vi har funderat mycket vad som var bäst under resan men det var så mycket som var helt perfekt. Allt från de saker vi redan nämnt till besök på historiska Balsamic Vinegars i Acetaias i Modena, pampiga vingårdar i Piacenza, ljumma kvällar på uteserveringar, matvandringar och allt annat. Det är bara att konstatera att Italien är ett fantastiskt mat-land och vi har redan börjat planera nästa tur dit.

Balsamic Vinegars
Balsamic Vinegars