Överlägg

Grillade grönsaker

När lusten att grilla faller på går tankarna oftast till en köttbit eller någon korv. Men det man inte alltid tänker på är att det går alldeles utmärkt att grilla grönsaker också. De flesta grönsakerna går att grilla och ger en bra smak. En del grönsaker är till och med nyttigare när de är tillagade. Perfekt som tillbehör eller om man vill göra någon vegetarisk huvudrätt av det.

Grillade grönsaker
Grillade grönsaker

Grönsaker

Man kan grilla allt från sallad till paprika, tomat och kål. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp. Man kan kombinera med olika kryddor och tillbehör. Grönsaker som paprika kan man till exempel grilla med en god fyllning. Det finns inte bara ett sätt att servera till exempel en grillad tomat, eller en grillad zucchini, det finns flera goda alternativ. Kryddning och tillbehör är en stor del. Som tidigare nämnt, det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan välja att anpassa storleken på grönsaksbitarna efter grillgallret, trä grönsakerna på ett spett eller lägga i ett foliepaket. Man kan också använda en praktisk grillkorg att lägga grönsakerna i på grillen. Smidigt om man inte vill använda förbrukningsmaterial och ändå få till en grillad grönsaksrätt med mindre bitar.

Grönsaker
Grönsaker

Marinerade grillade grönsaker

Det går bra att marinera grönsaker innan man lägger dem på grillen. Precis som när man marinerar kött så kan man blanda ihop sin egen marinad eller om man kollar på något recept som redan finns. Det förhöjer smaken och marinerade grönsaker passar lika bra som tillbehör eller om man vill ha det som en vegetarisk huvudrätt.

Grilla råa eller förtillagade grönsaker?

Frågan man kan ställa sig är om man ska tillaga grönsakerna någonting innan man slänger dem på grillen eller är de goast rå grillade? Det handlar mest om tiden då en del grönsaker tar lite längre tid att tillaga. Men om man låter dem ligga på grillen den extra tiden eller i stekpannan spelar ingen roll. Grönsaker som tar lite längre tid på grillen är till exempel paprika och morötter medan tomater och champinjoner går lite snabbare. Man får ha det i beräkningen när man lägger på det på grillen så att det man grillar kan bli klart någorlunda samtidigt.

Tillbehör

Grönsakerna finns men vad kan man ha till, några väljer att bara lägga dem på grillen utan marinad och endast lite krydda. Men oavsett vad man väljer så är det gott att kunna förhöja smaken med något gott tillbehör. Goda sådana är parmesan, ädelost, fetaost, nötter och gräddfil. Beroende på vad man har för övriga maträtter så kan man ta tillvara på någon särskild ingrediens från de övriga för att hålla ett tema. Det är alltid gott att blanda till någon god sås man kan ha till.

Antingen använder man sig av ett provat recept eller så experimenterar man själv, kanske utgå från ett recept med en twist, oavsett så kan det bara gå på två sätt; det blir gott eller mindre gott. Våga prova! Grönsaker som blir över är perfekt att göra en gryta av dagen efter.