Överlägg

Grillade kycklingspett

Att grilla på spett är ett populärt sätt att laga mat världen över. Troligen kommer grillning på spett från när våra förhistoriska förfäder jagade och sedan kokade sitt byte över en lägereld. Så det är förståeligt att kulturer i Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika och Europa alla har liknande traditioner. Och med så många variationer från flera kulturer så det är inte konstig att det finns många olika sätt att krydda.

Även idag är grillning ett omtyckt del av sommarhalvåret. Det är bekvämt med en lättlagad maträtt när man är på semester eller ute i naturen. Det passar bra till utflykter eftersom man bara behöver en liten kylväska och några grillspett. Fast det kan vara lika rolig med ett vanligt kol eller gasolgrill som med en lägereld. Och, när vädret är dåligt, kan man grilla inomhus med en bordsgrill. Våra förfäder jagade vilt men idag kommer huvuddelen av vårt kött från en livsmedelsbutik, inte minst för att det är bekvämt. Där kan man köpa grillade kycklingspett som är färdiglagad eller som redan är kryddad på spets och bara måste grillas. För dem som vill göra alldeles egna kycklingspett finns det styckat kycklingbitar att krydda med egna kryddblandningar.

Kryddor

För denne som vill göra själv från grunden finns det flera härliga kryddor som passar bra till grillade kycklingspett. En typisk Europeiska kryddblandning kan innehålla salt, vitlökspulver, lökpulver, oregano, timjan och svartpeppar, paprikapulver, och kanske lite cayennepeppar.  För att göra en marinad för kyckling bitarna kan det blandas med olivolja.En typisk Mellanöstern kryddblandning kan innehålla salt, olivolja, spiskummin, koriander frön, vitlökspulver, svartpeppar, ingefära, gurkmeja, kardemumma och torkade chili. Olivolja och citronsaft blandas med kryddorna för en marinad. Medan i Nordafrika kan en typisk kryddblandning inkludera ingefära, vitpeppar, koriander, gurkmeja, kryddpeppar och kanel. Här använder man också olivolja. I Asien är det vanligare med något sötare. En typisk asiatisk kryddblandning får innehålla sesamolja, ingefära, sambal oelek, sojasås och råsocker. I Filippinerna gör man en mycket uppskattade sås av ättika, banan eller tomatketchup, sojasås, vitlökspulver och fruktsaft. En klassisk Mexikansk kryddblandning innehåller mycket spiskummin och torkade chili naturligtvis. Men det har också vitlökspulver, paprikapulver, oregano och lökpulver. Och visst går det bra att köpa färdiga kryddblandningar på vanliga livsmedelsbutiker om man inte vill skapa egna blandningar. Även de mindre livsmedelsbutiker har några på hyllorna. Och nu går det bra att köpa nästan vad som helst på nätet.

Glöm inte såsen

För att få en jättegod smak på kycklingspett är det viktig att marinera dem i förväg. Det går bra att marinera kycklingen i kylskåpet över natt till och med. Då för köttet gott om tid att suga upp alla läckra smaker från oljan och kryddorna. Sedan kan man göra sås av den resterande marinaden. Det är viktig att koka den noggrant. Eftersom det har varit i kontakt med rå kött kan marinaden innehåller farliga bakterier. Den höga värmen från kokningen förstör alla dåliga bakterier naturligtvis samtidigt som marinaden blir tjockare. Då får man sin dipsås till sina grillade kycklingspett. Det passar bra också till grillade grönsaker och andra smakliga tillbehör.