Överlägg

Läs och skriv om saftiga stekar

Här på hemsidan skriver vi mest om olika steakhouses och ger tips på vart man kan gå för att få tag på en riktigt härlig stek. Och självklart är det riktigt spännande att testa på ett nytt steakhouse och överraskas av nya smaker.

Läs och skriv om saftiga stekar

Att gå på steakhouse med jobbet kan vara en av de allra bästa afterwork, och ett bra sätt att lära känna sina kollegor lite närmare (numera finns dessutom ofta veganska alternativ på steakhouses, så att även de som inte äter kött kan följa med). Men man behöver inte gå ut på restaurang för att njuta av en härlig stek. Det kan vara minst lika spännande att göra sitt eget hem till ett steakhouse och laga sin stek själv. I den här artikeln ska jag skriva lite mer om två olika böcker som kan hjälpa dig att tillaga den perfekta steken hemma. För den verkliga steak-entusiasten är nästa steg att själv skriva en bok med sina bästa recept. Därför tänkte jag även ge lite tips till dig som är vill ge ut din egen bok.

Steak House : mat för köttälskare

Den första boken som jag tänkte tipsa om här är Steak House : mat för köttälskare. Den är skriven av Lincoln Jefferson och gavs ut av Tukan Förlag 2014 på svenska genom översättning av Cecilia Falk. I den 124 sidor långa boken får vi följa med på en resa genom den amerikanska matkulturen. Om du vill tillaga den perfekta amerikanska stegen hemma i ditt eget kök, så är det här helt klart rätt bok för dig.

I boken finns texter om både styckningsscheman och recept. Texterna om styckningsscheman innehåller mer information om olika klassiska bitar, till exempel tenderloin eller sirloin. Du får även tips om vilka delar som passar till olika rätter. Recepten i boken är hämtade direkt från amerikanska steakhouses, och följer du dessa kan vi garantera att du kommer få till en riktig smarrig stek. I översättningen av boken står dessutom recepten med både den engelska och svenska benämningen på köttbiten som ska användas. Letar du efter en bok som kan hjälpa dig att laga den perfekta steken, oavsett om du vill grilla eller steka på spisen, så är Steak House : mat för köttälskare något för dig.

The Steak Cookbook

Nästa bok som jag känner att jag måste tipsa om är The Steak Cookbook: 30 Easy and Delicious Steak Recipes. Den här boken publicerades 2015, alltså året efter Steak House. Den är skriven av Martha Stephenson, som även har skrivit en rad andra populära kokböcker. Tyvärr har ingen översättare tagit sig an uppgiften att översätta boken till svenska, så du nöja dig med att läsa den på engelska.

The Steak Cookbook

I boken berättar Martha Stephenson mer om konsten att tillaga en riktigt god stek. Speciellt fokus läggs på hur du ska göra för att steken ska bli sådär härligt saftig. Det handlar om timing: om du tillagar steken för kort tid så blir den rå, men om du tillagar den för länge riskerar den att bli torr och smaklös. Martha Stephenson är även en whiskyälskande författare, och hon ger flera tips på hur whisky kan användas för att höja upplevelsen av din stek. Även denna bok är ett perfekt val för dig som vill förvandla ditt kök till ett osande steakhouse.

Skriv din egen bok om steak

Men om du är en riktig steak-entusiast, och har lagat härliga stekar hemma i ditt eget kök under en längre tid, så kanske du känner att det är dags att ta nästa steg. Förmodligen har du samlat på dig en hel del egna recept samt flera olika tips och trick för att få till den där perfekta steken. Varför inte dela med dig av din erfarenhet och dina recept? Och dessutom tjäna lite extra pengar på din kunskap. Nu för tiden är det enklare än någonsin att skriva och ge ut en egen bok, kanske speciellt vad gäller kokböcker.

Skriv din egen bok om steak

Så börja med att finslipa dina recept och skriv ned dem. Det är inte så svårt. För varje recept behövs en lista över alla ingredienser och sedan en kortare informativ beskrivning över olika steg i processen. Och såklart en smakfull och aptitretande bild på den klara maten. Skriv med ett målande och lustfyllt språk så kommer det att bli succé. Nu för tiden finns flera olika företag som utför korrekturläsning av bokmanus online, dit du kan skicka din text för granskning. Sedan är det bara att gå vidare och skicka texten till förlag. Skulle mot förmodan inget förlag nappa på boken så finns det även flera olika tjänster där du kan ge ut din bok själv, utan förlaget. När du är klar finns dina recept äntligen där ute för andra att läsa och ta del av. Nu kan du dessutom stolt kalla dig själv för författare.