Överlägg

Skapa en perfekt ostbricka

Om man inte vill äta en fullständig middag eller inte är sugen på en vanlig dessert är en chark- och ostbricka ett alternativ att överväga. Kallskuret och ost är alltid lika uppskattat och tillsammans med ett glas gott vin eller öl, blir den pricken över i oavsett om den serveras som dessert, enkel förrätt eller en fredagskväll.

Skapa en perfekt ostbricka

En god och välsmakande ost- och charkbricka är lätt att komponera, går att variera mycket och är en njutning för så väl magen som ögonen. Passa på att sätta ihop en bricka som har ett visst land som tema eller blanda dina personliga favoriter. Här kommer några tips på hur du lyckas med en chark- och ostbricka.

Ostarna – brickans grundingrediens


När man ska sätta ihop en lyckad ostbricka är variation ett nyckelord, både när det gäller smak och utseende. Välj ostarna med omsorg och ha färg, konsistens, sort och smak i åtanke. Blanda mellan milda och mer smakrika ostar, mjuka, halvhårda och hårda ostar. En ostbricka med variation blir både mer intressant att smaka på och trevligare att titta på. Till att börja med kan det vara lite av en utmaning att orientera sig mellan alla olika sorter och smaker men genom att dela upp dem i följande sju huvudkategorier kan man få en bättre överblick:

  1. Blåmögelostar
  2. Färskostar
  3. Getostar
  4. Halvhårda ostar
  5. Hårda ostar
  6. Kittostar
  7. Vitmögelostar


Man behöver varken ha med ostar från samtliga kategorier eller stora bitar av varje sort eftersom ost är mättande. Välj hellre noggrant ut tre ostar och se till att välja ostar med olika smak och konsistens. Glöm inte att lägga fram ostarna i rumstemperatur några timmar innan de ska serveras, då kommer smakerna fram till sin rätt. Hårdostar bör man däremot inte ta fram tidigare än cirka 20 minuter före man ska äta dem och färskost ska tas direkt ur kylen.

Kallskuret och tillbehör

Kallskurna charkuterier, färsk och torkad frukt, marmelad och grönsaker hjälper till med både färg och smak till brickan. Välj ut charkuterier på samma sätt som ostarna och tänk variation. Olika varianter av lufttorkad skinka, olika sorters korv och kanske lite paté lyfter brickan till oanade höjder. Till ostarna med kraftigare smak och högre sälta, till exempel blåmögelost, passar det bättre med sötare tillbehör. Fikonmarmelad har en smak som gifter sig bra med många typer av ostar. Övriga tillbehör som kan serveras på en ostbricka är bär, chutney, kex, bröd, päron, vindruvor, nötter, pesto och torkad frukt. Selleristjälkar och grönsaksstavar är också tillbehör som både adderar smak och färg till brickans övriga innehåll.


Vad dricker man till en ost- och charkbricka?


Det är en ständig diskussion om vad man ska dricka till en ostbricka. Vissa hävdar att vin är det enda som passar medan anda hävdar att öl går precis lika bra. Även om vin och ost är väldigt bra smakkompisar så är öl en bra smakkompis till kallskuret. Alltså går det alldeles utmärkt att dricka både vin och öl till brickan. Välj till exempel söta och fruktiga viner till smakrika ostar med mycket sälta eller en IPA till gula ostar med stark smak. Självklart går det precis lika bra med alkoholfria alternativ.

Vad dricker man till en ost- och charkbricka?