Hem » BLOG » Steakhouse guiden – Djuret

Steakhouse guiden – Djuret

Dags för en fortsättning i våran serie om steakhouses och efter att i den förra delen skrivit om restaurang AG i Stockholm så fortsätter vi i denna del med ännu en restaurang i Stockholm som fått priser och omnämningar från flera olika håll för just sina kötträtter så häng med på tur till restaurangen Djuret.

Djuret

I mitten av Stockholms hjärta ligger gamla stan och det var till denna ö huvudstaden flyttades från Sigtuna i mitten på 1200 talet och mycket av miljön och byggnaderna i denna del av Stockholm påminner en hur det var förr i tiden, här finns även det kungliga slottet som nog får anses vara en av dom största turistattraktionerna och här finns även ett stort antal restauranger som på senare år utvecklats ganska mycket och istället för att vara typiska så kallade dyra turistfällor med ganska dålig mat i mina ögon har fokuseringen skiftats till kvalitet till rimliga priser och tack vare det har den gamla stadsdelen levt upp igen och lockar numera även stockholmare från alla håll för att njuta av atmosfären och maten här.

Djuret

En av dom restauranger som omnämnts mest i denna förvandling av restauranglivet i Gamla stan är Restaurang Djuret och som namnet antyder är kött den stora grejen här med en meny som byggs upp omkring bara ett djur i taget där man tar tillvara på djurets alla delar vilket bland annat medfört att dom tilldelats specialpris med motiveringen, Djuret tilldelas årets specialpris för bästa Nose-to-Tail restaurang för sitt ambitiösa uppdrag med att servera ett djur i taget. Det är ett föredömligt förhållningssätt som sker i harmoni med naturen då Djurets meny följer årets skiftningar. Restaurangen låter matlagningen ta den tid som krävs då ett flertal av djurens styck detaljer inte kan vändas hastigt på en grill. Med sitt hantverkskunnande tar Djuret fram det bästa hos hela djuret.

Själva beskriver sig djuret som en grön köttrestaurang vilket i detta fall innebär att köttet som väljs kommer från närområdet samt att djuren har haft det bra vilket har blivit viktigare och viktigare för restauranger och människor idag då många hellre väljer kvaliteten från ekologiska odlade råvaror och förutom att restaurangen djuret mer än en gång kommit på andra plats över dom bästa köttkrogarna i landet så omnämns den även i den berömda Michelin guiden för sina färska råvaror och varierade kötträtter och den excellenta vinlistan. För mig personligen som bott utomlands mycket i Europa dom senaste 15 åren och inte sett så mycket av Stockholms uteliv under den tiden är det en positiv överraskning att se att kvaliteten och det gröna tänkandet inom restaurangs branschen utvecklats enormt samtidigt som prisnivån för dessa delikata rätter numera ligger på en nivå som inte bara är till för att lura turister och som nu gör att fler kan njuta av en god matbit samt något gott att dricka lite oftare och att samtidigt se gamla stan leva upp med djuret och dess syster restauranger som ligger i samma kvarter fast med lite olika inriktningar gör inte det hela sämre och jag ser fram emot en sommar i Stockholm där bland annat ett nytt besök på Djuret redan är inplanerat tillsammans med goda vänner.