Överlägg

Jernbruket Floda

Dags för ännu en del av steakhouseguiden där vi som det kanske framgår av namnet tar en närmare titt på några av Sveriges många bra restauranger som har en inriktning på just kött i alla dess former. Denna gång stannar vi till ett stort stenkast utanför Göteborg (drygt 30 km norr om) i Floda där vi har hittat restaurang Jernbruket som mycket snabbt blivit populär och omnämnd så häng med på en närmare titt.

Steakhouse guiden – Jernbruket Floda

Jernbruket Vedgrill och Öl

När restaurangen öppnades 2015 så ville ägarna göra ett politiskt statement genom att bara köpa kött till restaurangen från den lokala omgivningen från djur som gått på naturbeten och genom att bara köpa in ett djur i taget och använda så många delar av djuret som det går så blir det även mer ekologiskt hållbart. Denna protest mot köttindustrin var tänkt att få folk att ifrågasätta vilka livsmedel vi konsumerar och hur vi konsumerar det. Konceptet är också en protest mot hela köttindustrin som ägarna tycker är vänd bak och fram med fokusering på massproducerat och billigt kött. Enligt ägarna är standarden på vad som är bra kött fel idag och det slutar vara naturligt. Enligt min egna personliga uppfattning har ägarna något i det dom säger, det räcker att titta på hur mycket antibiotika och steroider vissa producenter i Europa stoppar i sina djur för att förstå att detta tillvägagångsätt inte är speciellt naturligt och till och med hälsofarligt för oss människor. Restaurangen som ligger mitt i Floda precis bredvid järnvägsstationen var en gång i tiden ett järnbruk men lokalerna som blev upprustade under 2014 letade efter någon bra hyresgäst och krögarna kom i kontakt med fastighetsvärden och tanken på en restaurang blev starkare och Jernbruket föddes. För att förbättra miljön gjordes en del uppdateringar där utsidan har fått format insidan med lokalt gammalt virke som kan vara runt 200 år gammalt, men framför allt murade man upp en enorm vedgrill i lokalen där det lokala köttet tillagas. Tanken med Jernbruket är att det ska vara en matupplevelse med en tillbakagång till den fysiska matlagningen som idag blivit mindre vanligt då många restauranger använder sig av vattenbad med fokus på hur upplägget på tallriken ska se vackert och tilltalande ut. Med grillen som verktyg och dom lokala råvarorna blir menyn levande utifrån vilka råvaror som finns tillhanda den dagen från land, hav och skog.

Jernbruket Vedgrill och Öl

Oftast är djuret en smaksättare och det gröna på tallriken som det tongivande så har restaurangen från starten 2015 blivit omåttligt populär bland den lokala omgivningen och för den som ibland föredrar den lite lugnare stämningen än till exempel det brusande stadslivet så är Jernbruket Vedgrill ett utmärkt alternativ samt naturligtvis för den utsökta maten som många redan säger är bättre än vad man kan hitta inne i Göteborg, vilket kanske är sant då restaurangen blivit nämnd som årets bästa köttkrog baserat på gästernas betyg och omdömen nu 2018. Endast öppet mellan torsdag till lördag så ett bra tips är att boka plats i förväg, även möjligt att boka för event eller andra händelser vid kontakt med ägarna på icke officiella öppetdagar.